Van Rijbroek Staalbouw

“STAAL IS ONZE ALLERGROOTSTE PASSIE”

Als Gerard Verbossen een ondernemersinterview afneemt, bereidt hij van tevoren prikkelende vragen voor. Zo ook toen hij op bezoek ging bij het Udense Van Rijbroek Staalbouw. Alleen: zijn vragen hoefde Gerard eigenlijk niet te stellen. Want wie in gesprek gaat met eigenaar Patrick van der Zanden, wordt automatisch ondergedompeld in een wervelend betoog vol trots, vakmanschap en passie.

We zijn te gast bij Van Rijbroek Staalbouw, enkele weken na het 75-jarig bedrijfsjubileum. Patrick neemt Gerard mee naar het jaar waarin het allemaal begon: 1947, in ‘de stroat’ in Volkel. “Daar startten de ouders van de inmiddels overleden Bert van Rijbroek hun bedrijf”, vertelt Patrick. “Ze waren eigenlijk de dorpssmid van Volkel. Ze verkochten wasmachines, besloegen paarden, slepen schaatsen en nog veel meer. Later zijn ze zich toe gaan spitsen op stalinrichtingen, en toen steeds meer boeren vroegen of ze ook de staalconstructies konden verzorgen, kwam dat erbij. In de jaren tachtig is het bedrijf zich gaan richten op staalconstructies voor industriepanden. Na de verhuizing naar Uden, in 1999, is het bedrijf in die richting doorgegroeid.”

Patrick reageert op enkele stellingen die Gerard hem voorlegt:

Samenwerken

“Dat staat bij ons heel hoog in het vaandel. We willen geen onderaannemer zijn, maar een partner die aan de voorkant meedenkt over de beste oplossing.”

Staal

“Staal is het mooiste dat er is, onze allergrootste passie. Ook voor mijzelf: ik ben dan wel de directeur, maar eigenlijk ben ik nog het liefste in een hoogwerker actief om samen met de jongens staalconstructies te monteren.”

Zakelijke trots

“Op ons bedrijf en op onze jongens. Zij zijn ons kapitaal. Neem het bedrijfsuitje en het feest vanwege ons 75-jarig jubileum: als ik zie hoe we dat met zijn allen beleven, is dat gewoon geweldig.”

Bron: Bedrijvig Maashorst nummer 3 2022 Verbossen versus Van Rijbroek Staalbouw

Samen sterker

Vandaag de dag bestaat het team uit 25 mensen, daarnaast werkt VRS met een flexibele schil aan vakmensen. Gerard informeert naar het nieuwe MT, dat sinds enkele jaren bestaat uit Patrick, Thijs van Dun en Henri van de Donk. Patrick: “Ik had de kar lang genoeg in mijn eentje getrokken. Met Henri en Thijs vormen we een sterk team: met ieder onze eigen taken staan we samen veel sterker. Thijs onderhoudt klantcontact en maakt offertes. Samen adviseren en begeleiden we onze klanten aan de voorzijde, vaak in bouwteamverband. Henri is verantwoordelijk voor onder meer onze engineering en werkvoorbereiding. Ook vertaalt hij de wensen van de klant in concrete productietekeningen. En ikzelf? Zoals gezegd ben ik veel in overleg met Thijs omtrent offertes en meer- en minderwerkafrekeningen. Daarnaast verzorg ik de inkoop van de materialen, doe ik de productie-, montage- en transportplanning en zijn we steeds bezig om onze productie- en montageprocessen te optimaliseren.”

Betrouwbaar skelet

VRS is een staalbouwer in de breedste zin van het woord. Trappen, hekken, bordessen, machineframes en nog veel meer worden er gemaakt in de fabriek aan de Koperslagerstraat. Daarnaast zijn er de ontelbare bedrijfshallen en kantoorpanden, met een VRS-staalconstructie als betrouwbaar skelet. Nieuwbouw, verbouw, uitbreidingen, onderhoud – VRS verzorgt het allemaal. Als Gerard informeert naar de grote kracht van het bedrijf, twijfelt Patrick niet. “Veel partners kiezen voor ons vanwege onze slagkracht, onze betrouwbare planning en onze drive om eerlijk samen te werken. Neem de oorlog in Oekraïne: die heeft veel invloed op de staalprijs, die in een jaar tijd bijna verdubbelde. Nu is de grondstofmarkt wat rustiger en kunnen we weer iets goedkoper inkopen. We zouden onze klanten best kunnen houden aan eerdere – hogere – inkoopvoorwaarden, maar waarom zouden we? Open, transparant en eerlijk ondernemen, dát is waar we voor staan. Dat heeft er toe geleid dat we vaak al aan het werk zijn, nog voordat we over prijs hebben gesproken. Klanten wíllen het avontuur met ons aangaan. En dat doen we op een no-nonsense manier. Een goed gesprek aan de keukentafel werkt voor ons beter dan dikke contracten.”

Duizenden tonnen staal

De laatste jaren groeide VRS flink, ook in de coronajaren. Vandaag de dag verwerkt het bedrijf enkele duizenden tonnen staal en ook het wagenpark wordt steeds indrukwekkender, met diverse eigen vrachtwagens, uitschuifbare opleggers, een autolaadkraan met lier, een knikloader en hoogwerkers. Ook investeert VRS voortdurend in automatisering en het efficiënter maken van het machinepark. “Maar groei is voor ons geen doel op zich”, aldus Patrick. “Honderd man personeel? Nee, bedankt. We willen vooral blijven toezien op kwaliteit en betrouwbaarheid. Daarin zijn we misschien zelfs een tikkeltje ouderwets: we investeren bijvoorbeeld pas als onze portemonnee het toelaat. Rustige groei in goede jaren zorgt ervoor dat je sterk staat in lastige tijden.”

Hoewel Patrick geniet van ieder opgeleverd werk in binnen- en buitenland, is ondernemen in Uden en omgeving altijd extra bijzonder. “Er is veel bedrijvigheid in en om Uden. We zijn blij dat veel ondernemers uit de gemeente Maashorst ons weten te vinden, zoals ook wij graag lokaal onze partners zoeken. Bouwen in Uden en omgeving geeft ons werk iets extra’s. Het is altijd mooi om actief te zijn in het hart van je verspreidingsgebied.”