UDO Uden

“UDO HEEFT ALTIJD IN MIJN HART GEZETEN”

We starten deze editie van ‘Verbossen Versus’… op het dak! Klinkt misschien bijzonder, maar als je weet wie de gesprekspartner is van Gerard Verbossen, is het minder verwonderlijk. Gerard verwelkomt dit keer namelijk Ton Prinssen, mede-eigenaar van UDO Uden, het bedrijf dat al 45 jaar een begrip is in de wereld van het dakdekken.

Wanneer Gerard vraagt naar Tons werkzame carrière, ontdekt hij dat ieder dienstverband een duidelijke link heeft met dakdekken – behalve één. Ton: “Ik ben gestart als sportleraar op een havo/vwo-school in Oosterhout. Al gauw ontdekte ik dat het onderwijs me te weinig uitdaging bood. Via mijn oom Huub ben ik in het dakdekken terechtgekomen. Hij was destijds samen met Hans Verhoeven eigenaar van Udense Dakbedekkings Onderneming UDO.”

Ton reageert kort op enkele stellingen die Gerard hem voorlegt:

Zelfstandig ondernemerschap

“Een mooie uitdaging.”

De toekomst

“Dat is een breed begrip… Ik ga voor gelukkig en gezond zijn.”

Privé

“Ik ben blij met de stabiele thuisbasis, 26 jaar gelukkig getrouwd met Claire en samen hebben we twee kinderen: Juul en Daantje. Natuurlijk lopen werk en privé vaak door elkaar. Maar dat komt omdat ik graag werk. Pas als het echt als werken gaat voelen, stop ik ermee.”

Bron: Bedrijvig Maashorst 2 2023 Verbossen versus Udo Uden

Praktijkervaring

Vanaf zijn veertiende staat Ton tijdens de vakantieperiodes op het dak: bij Prinssen Installatietechniek in Veghel, het bedrijf van zijn vader. Bij UDO in Uden maakte hij het vak zich verder eigen, waarna hij de mogelijkheid kreeg om de uitvoering te gaan begeleiden op de nevenvestiging in Raamsdonksveer. “De lange dagen onderweg gingen me op een gegeven moment tegenstaan. Ik koos toen voor een functie als technisch adviseur bij Wedeflex, een toeleverancier in dakbedekkingsrollen. Na een aantal jaren verruilde ik dat dienstverband voor een baan bij Van Wylick Isolerende Mortels, ook weer een link met dakbedekking. Maar eigenlijk is er maar één bedrijf dat altijd in mijn hart was blijven zitten: UDO. Toen ze me in 2002 vroegen om terug te komen, heb ik meteen ‘ja’ gezegd.”

Geen eenrichtingsverkeer

Vandaag de dag is Ton mede-eigenaar van UDO, samen met Jos Hommeles. De onderscheidende waarde van het bedrijf, zo ontdekt Gerard desgevraagd, is drieledig. “Afspraak is afspraak, Kwaliteit en Veiligheid”, aldus Ton. “Goede daken leggen is de kern van ons werk. Daarom investeren we veel in het opleiden van onze mensen. Ze weten wat ze doen – en wat ze doen, doen ze goed. Niet voor niets zijn onze klachten- en schadedossiers zo dun. En heeft een medewerker een goed idee? Dan staan we daar voor open, want in ons bedrijf doen we niet aan eenrichtingsverkeer. Het gaat erom dat we met zijn allen beter worden. En bij alles wat we doen, staat veiligheid voorop. Het belangrijkste is dat onze mensen ’s avonds veilig op de grond staan en tevreden naar hun gezinnen kunnen.”

Schitterend ambacht

Wat is eigenlijk het mooie aan de branche, wil Gerard weten. Die vraag kan Ton alleen beantwoorden door zijn gevoel te laten spreken. “Heb je eenmaal een dak gemaakt, dan wil je nooit meer anders. Het is een schitterend ambacht, waarbij handwerk centraal staat. Bovendien staan we op de daken van veel verschillende opdrachtgevers, zoals bouwbedrijven, internationale ondernemingen, overheden, vastgoedbeheerders, VvE’s, woningbouwcorporaties en zorginstellingen. We zijn actief in zowel nieuwbouwprojecten, renovatiewerken als onderhoudsopdrachten. We werken trouwens ook voor particulieren, want ook een dakkapel bedekken is mooi werk. Die afwisseling zorgt iedere dag voor veel dynamiek.”

Groter is niet altijd beter

Gerard vraagt naar het toekomstperspectief van het bedrijf. Is uitbreiden bijvoorbeeld een doel? “Groter is niet altijd beter”, is het nuchtere antwoord van Ton. “We blijven veel liever onze huidige klanten heel goed bedienen. Dat doen we met een mooie mix van eigen medewerkers en vaste onderaannemers. Voordeel van die aanpak is dat ons werkgebied grotendeels in onze eigen regio ligt. Een klus in Amsterdam? Natuurlijk pakken we die aan. Tenminste: als ze bewust voor ons kiezen. Maar we wonen, werken en winkelen in Uden, dus dit is de plek waar we ook zakelijk het liefste actief zijn.”

Tijd voor hobby’s

Tot slot ontdekt Gerard dat Ton in zijn drukke leven ook nog tijd heeft voor hobby’s. “Ik houd van wielrennen en daarnaast kickboks ik twee keer per week. Verder heb ik op hoog niveau gehockeyd. Die ervaring komt heel mooi van pas in mijn rol als trainer bij HC Uden. Je ziet: het sportieve en het onderwijzen is tóch ook een rode draad in mijn leven. Ik vind het heerlijk om met mensen te werken. Zowel zakelijk als privé ben ik een echte teamplayer.”