Cornelissen

“We voelen ons sterk verbonden met deze regio”

We kennen allemaal van die gesprekken waarin je gemakkelijk de tijd vergeet. Gerard Verbossen had onlangs zo’n ervaring, tijdens het interview dat hij had met Michiel van Summeren en Chiel van Hout, die de directie vormen van Cornelissen aannemingsbedrijf Zeeland. “We kunnen blijven vertellen over ons bedrijf en onze mensen.”

Kees Cornelissen was 75 jaar geleden de naamgever van het bedrijf, dat dit jaar dus een indrukwekkende mijlpaal passeert. Een korte geschiedenisles leert dat Kees’ drie zoons en een schoonzoon het bedrijf verder uitbouwden, waarna in 1988 Erik van Hout in dienst kwam, als eerste kantoormedewerker. In 1999 werd Erik aandeelhouder en vandaag de dag is hij de enige eigenaar van het bedrijf. Dat oudste zoon Chiel (30) op een dag zou toetreden, was geen verrassing, net als de zekerheid dat ook Chiels broer Ward (25) in de toekomst deel uitmaakt van de directie.

Niet vanzelf gegaan

“Al op mijn twaalfde wist ik dat mijn toekomst bij het bedrijf lag”, vertelt Chiel. “Maar een geboren student was ik niet. Totdat ons pap duidelijk aangaf dat ik ook kennis en ervaring zou moeten meenemen om een bedrijf te besturen. Op dat moment wist ik waar ik het voor deed. Na mijn mbo-opleiding bouwkunde heb ik bouwtechnische bedrijfskunde gestudeerd, en later, nadat ik ervaring op had gedaan bij een groot bouwbedrijf, heb ik een managementopleiding afgerond op Nyrenrode. Ik wilde nóg deskundiger naar een organisatie en medewerkers kunnen kijken. En daar pluk ik vandaag de vruchten van.”

Ieder project is prestige

Cornelissen is actief in uiteenlopende sectoren en werkt voor zowel bedrijven als particulieren. De specialiteit: verbouwen ‘met de winkel open’, zoals in ziekenhuizen, bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen. Dat doet het met een hechte groep fanatieke bouwprofessionals, die iedere opdracht als een prestigeproject zien. “Door het zo te benaderen, blijf je grenzen verleggen”, legt Chiel uit. “Oprechtheid en betrokkenheid zijn de kapstok waar we alles aan ophangen. En dienstbaarheid is vervolgens het vliegwiel waarmee we voor een stroomversnelling zorgen.” Michiel vult aan: “Zeker de laatste jaren zijn we hard gegroeid, ons bedrijf bestaat uit zo’n 120 vaste medewerkers. Die groei was nodig om de toekomst tegemoet te treden. Tegelijk zijn we altijd blijven doen waar we groot mee zijn geworden. Wil je dat wij de verbouwing aan je bedrijfspand verzorgen? Dan doen we dat met dezelfde passie als waarmee we complexe projecten aanpakken.”

Geen dag spijt

Volkelaar Michiel volgde na zijn middelbare schooltijd een hbo-opleiding civiele techniek, gevolgd door een WO-studie bouwmanagement en bedrijfskunde. Na enkele dienstverbanden keerde hij terug naar Brabant. “Ik werkte hiervoor tien jaar bij een bouwbedrijf in de buurt van Eindhoven. Maar daar kon ik de stap naar de bestuurlijke kant niet maken. Bij Cornelissen kreeg ik die kans wel. Ik heb nog geen dag spijt gehad. Dit is een schitterend bedrijf en het is heerlijk om actief te zijn in de regio waar je bent opgegroeid.”

Trouw aan Zeeland

Dat brengt Gerard op een interessante vraag: waarom heeft Cornelissen Zeeland nooit verlaten? Het bedrijf heeft immers klanten in de wijde regio en zelfs in het hele land. “Deze locatie heeft ons best wel eens afgeremd qua groeimogelijkheden”, knikt Chiel. “Maar tegelijk zitten we hier helemaal op onze plek. We zijn trots op onze roots.” Michiel vult aan: “Onze Zeelandse wortels zitten heel diep. Die snijd je niet zomaar af, we zullen onze afkomst nooit verloochenen. Voor onze klanten heeft onze locatie misschien geen meerwaarde, maar voor onze collega’s wel. Velen van hen komen uit deze regio.”

Grootste passie

Er gaan talloze onderwerpen over tafel, zoals de kernwaarden (betrokken, vakmanschap, dienstbaarheid, oprecht en ondernemend), de specialisering in brandveiligheid, de eigen timmerfabriek en de no-nonsensmentaliteit die past bij een organisatie vol nuchtere aanpakkers. Hebben deze energieke ondernemers eigenlijk nog tijd voor hobby’s, vraagt Gerard zich af. “Jazeker”, knikt Chiel. “Al is de voldoening die ik uit het bedrijf haal misschien wel mijn grootste hobby. Ontwikkeling zien, zowel van de zaak als van onze mensen – dat verveelt nooit.” Michiel: “Ik haal veel energie uit mijn werk, maar aan de andere kant is er ook mijn gezin. En je kinderen zijn maar één keer jong. Ik ben me heel bewust van mijn rol thuis en maak daar graag tijd voor.”

Basis van vertrouwen

Bovendien mengen ze privé en zakelijk bij Cornelissen waar het kan, zeker in het huidige jubileumjaar. Een familiedag, een jubileumreisje (met partners), de drukbezochte open dag eind mei, het speciale evenement voor gepensioneerden – het tekent de sfeer binnen het bedrijf. Chiel: “Niet alleen hard werken verbindt ons, maar juist ook de oprechte aandacht voor de mens. Veel gebeurt op basis van vertrouwen. Heb je een afspraak bij de huisarts? Dan hoef je daar echt geen vrij voor te nemen. Andersom stellen we het enorm op prijs dat onze mensen er ook staan als ze zakelijk een stap extra moeten zetten. Zo blijven we samen bouwen.”

Michiel en Chiel reageren op drie vragen die Gerard hen voorlegt: