Verbruggen Volkel
Waar gehesen wordt, kom je ons tegen”
In deze editie van ‘Verbossen versus’ gaat Gerard Verbossen in gesprek met Pierre Verbruggen, directeur van Verbruggen Volkel. Het familiebedrijf aan de Vliegeniersstraat is al ruim veertig jaar een begrip in kranen in Uden en omgeving.
Verbruggen Volkel is specialist in hijskranen, rijplaten en speciaal transport. Pierres vader Peter startte begin jaren tachtig met hijskranen, naast zijn toenmalige loon- en grondverzetbedrijf. Pierre vertelt: “Hij begon met één kraan, maar dat werden er al snel meer. En wie een kraan bestelt, heeft ook vaak transport nodig, dus dat werd de volgende uitbreiding. En tsja, toen steeds meer ondernemers vroegen of we ook rijplaten hadden, zijn we ook die gaan leveren.”
Diverse klantengroep
Verbruggen heeft een diverse klantengroep, vertelt Pierre. “De ene dag werken we voor een boer aan een sleufsilo, en een dag later staan we in een hypermoderne fabriek. Eigenlijk is het eenvoudig: waar gehesen moet worden, kom je ons tegen. Op bouwplaatsen, bedrijventerreinen, festivalterreinen, bij particulieren… Overal.”
Juiste kraan, juiste plek
Pierre zit 20 jaar in het vak, en die ervaring komt hem dagelijks van pas. “Ik ben tien jaar kraanmachinist geweest en ook het transport ken ik goed. Ik weet wat onze machines kunnen, en dat geldt ook voor onze jongens. Daardoor weet onze klant dat wij altijd de juiste kraan op de juiste plek zetten. Verder is afspraak ook echt afspraak. Dat hebben we van huis uit heel duidelijk meegekregen: doen wat je belooft. Natuurlijk kan er altijd iets misgaan. Maar smoesjes? Die zul je van ons niet horen. We lossen het op.”
Lopende encyclopedie
Broers Maikel (geruime tijd) en Robert (een kortere periode) maakten ook deel uit van het bedrijf. “Zij hebben sinds 2018 samen een grondverzetbedrijf”, vertelt Pierre. “Ze hebben hun hart gevolgd, en dat van mij ligt hier. Iedereen zit perfect op zijn plek.” Overigens zijn ouders Peter en Ria nog altijd betrokken bij het bedrijf. “Vooral ons pa is een lopende encyclopedie”, lacht Pierre. “Zelfs van projecten van tientallen jaren geleden weet hij nog de ins en outs. Hij onthoudt alles. En als het nodig is, staat hij binnen een kwartier op de zaak.”
Fijne club
Gerard vraagt naar de grootte van het bedrijf, en naar Pierres toekomstvisie. “We hebben twaalf man in dienst. Een fijne club, die niet per se groter hoeft te worden. Alhoewel… Voor goede, gemotiveerde machinisten hebben we altijd plek. We staan bekend om onze kwaliteit, zowel van onze mensen als van ons werk. Dat willen we absoluut zo houden.”
Veel en goed geïnvesteerd
Ook het wagenpark is in balans: Verbruggen heeft een range aan telescoopkranen (van 50 tot 150 ton, met hijshoogtes tot 60 meter) en torenkranen (reikwijdtes tot 48 meter en hijshoogtes tot 58 meter). “Dankzij onze kennis van de branche en van de markt hebben de voorbije jaren niet alleen veel geïnvesteerd, maar vooral goed geïnvesteerd. Dat geldt overigens ook voor de rijplatentak, die we de laatste jaren flink hebben uitgebreid, en waarin we ook de komende jaren nog veel zullen groeien.”
Binding met de regio
Gerard lanceert de termen duurzaamheid en elektrisch rijden. “Dat zijn zeker thema’s”, knikt Pierre. “Maar vooral voor de toekomst. Op het gebied van telescoopkranen bijvoorbeeld, zijn er vooral nog prototypes. Toch staan we er goed voor. Onze branchevereniging heeft uitgerekend dat we, op de manier waarop we nu werken en investeren, alle klimaatdoelstellingen halen. Bovendien ondernemen we al duurzaam waar we kunnen. Door te combineren en uit te wisselen met collega-bedrijven, werken we grotendeels regionaal. Hoe minder kilometers we maken, des te minder brandstof we verbruiken. Daarnaast hebben we daardoor simpelweg veel meer binding met onze eigen regio, wat zorgt voor meer betrokkenheid van onze werknemers.”
Passie overgegeven
Tsja, en is er in dat drukke bestaan nog tijd voor hobby’s? Of voor het thuisfront (partner Nieke en twee kinderen van 6 en 3)? “Zeker”, klinkt het. “Nieke en ik hebben het totaalplaatje samen ingevuld. Zeker sinds ik in 2016 alleen de leiding overnam, steek ik veel tijd en energie in het bedrijf. Daardoor neemt Nieke de eerste zorg voor de kinderen op zich. Dat gaat heel goed. Trouwens, ik neem onze jongste ook wel eens mee naar de zaak, hij wordt dolenthousiast van kranen. Blijkbaar heb ik de passie al overgegeven.”
Pierre reageert op drie kernwoorden die Gerard hem voorlegt:
Zelfstandig ondernemerschap
“Fijn en uitdagend. Het haalt veel creativiteit in je naar boven.”
Toekomst
“Ook uitdagend, vooral in positieve zin. Ik hoop wel op wat meer stabiliteit vanuit de overheid. Bijvoorbeeld op het gebied van elektrificatie: ze moeten eerst voorwaarden creëren en dán pas opschalen.”
Wat brengt je op grote hoogte?
“Wanneer we in een uitdagend werk al onze vaardigheden hebben ingezet, en alles loopt zoals we het bedacht hebben.”