Gezin Van Dijk Volkel

“In het bedrijf zijn we allemaal ondernemers”

Een melkveebedrijf, Bed & Breakfast, boerderijwinkel en evenementenaccommodatie. Dat is in het kort het bedrijf van het gezin Van Dijk in Volkel. Tenminste: voorlopig. Want ergens liggen ook nog plannen voor een boerencamping en dochter Nanne droomt van bootcamps in het multifunctionele onderkomen. Kortom: Gerard Verbossen is dit keer terechtgekomen in een echte ondernemersfamilie.

Gerard zit aan tafel met Corné en Arnanda van Dijk, dochter Nanne en zoon Ruud. Ruud en Corné zijn de stuwende krachten achter het melkveebedrijf; Nanne en Arnanda bestieren de B&B, de boerderijwinkel en de recreatieve activiteiten. Zoons Martijn en Stan kiezen voor een andere carrière.

Alle koeien verhuisd

Gerard leert het verleden kennen van het bedrijf, dat sinds 1995 is gevestigd aan de Venstraat in Volkel. “Daarvoor bevond het boerenbedrijf van mijn vader zich in de Kortestraat”, vertelt Corné. “Na de brand van 1973 verhuisden we naar de Bovenstraat, waar we tot 1995 gevestigd waren. In de bouwvak van 1995 zijn we met alle koeien in één keer verhuisd naar de Venstraat.”

Succesvolle Bed & Breakfast

Vele Volkelaren zullen Arnanda kennen als het gezicht van bloemenkiosk ’t Schakeltje, maar die winkel deed ze van de hand om zich te kunnen richten op Bed & Breakfast De Volkelse Hooiberg, die in 2017 de deuren opende. Corné: “We hebben vijf comfortabele kamers en de zaken lopen uitstekend. En vorig jaar zijn we gestart met de boerderijwinkel. Vlees, aardappels, kaas en diverse andere zuivelproducten. Alle producten komen van onszelf of van boeren uit de omgeving. Het is vooral Nanne die daar werk van maakt.”

Gezond en verantwoord

Nanne vertelt over haar visie: eerlijke boerenproducten zijn niet alleen gezonder, maar ook verantwoorder. “Waarom moeten producten de halve wereld over, voordat ze in de winkel liggen? Bovendien vind je in de supermarkt vooral hoogbewerkte producten. Niet per se positief voor je gezondheid. Onze producten bevatten zo min mogelijk toevoegingen. Een derde drijfveer achter de boerderijwinkel: we willen de burgers naar de boer halen. Via onze winkel en onze andere activiteiten brengen we het boerenbedrijf tot leven.”

Dicht bij de natuur

Ook het melkveebedrijf is soortgelijk opgezet. “Als je goed bent voor de dieren, zijn de dieren goed voor jou”, vertelt Ruud. Corné vult aan: “We werken met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en medicijnen, en de melkproductie van onze koeien hoeft niet per se maximaal te zijn. We blijven zo dicht mogelijk bij de natuur, in alles wat we doen? Waarom? Simpel. Daar ben je boer voor.”

Vallen en opstaan

Gerard is benieuwd naar de dynamiek in het bedrijf. Want vier kapiteins op één schip, kan dat wel?

Nanne vertelt: “In het begin was het even zoeken. Maar we zijn altijd duidelijk naar elkaar geweest, dat heeft geholpen. En inmiddels kennen we onze rol. Ruud en ik krijgen alle kansen om ons te ontwikkelen. En om ons hoofd te stoten. Ik denk dat we een goede balans hebben gevonden. Thuis zijn wij de kinderen en zij onze ouders, maar in het bedrijf zijn we allemaal ondernemers.”

Buiten actief

Waar Nanne ook nog druk is met haar baan als sportinstructrice, is Ruud al sinds jongs af aan verweven met het melkveebedrijf. “Al voor hij kon praten, was hij in de stal actief”, lacht Arnanda. “Later, als hij thuiskwam van school, kwam hij niet eerst naar binnen, maar fietste hij rechtstreeks naar de stallen.” Ruud hoort het met een glimlach aan. “Landwerk, met dieren bezig zijn… Ik vind het heerlijk. Je bent buiten in de natuur actief, iedere dag is anders. Op kantoor zou ik het nog geen vijf minuten volhouden.”

Balans hobby-privé

Tsja, en is er in zo’n dynamisch leven nog tijd voor hobby’s? Jazeker. Grote kans dat je Ruud in zijn vrije tijd vindt op een agrarisch evenement. Nanne houdt van sporten en maakt agrarische TikTok-video’s. Arnanda ontspant het liefste tijdens een saunabezoek, terwijl Corné geniet van zijn functie als scheidsrechter bij rksv Volkel. “Een sturende, coördinerende rol, die ik het liefste onopvallend invul. Net als in het bedrijf eigenlijk. Laat mij maar de hoofdlijnen uitzetten, zodat de anderen op een goede manier hun ding kunnen doen.”

Corné, Ruud, Nanne en Arnanda reageren op twee kernwoorden die Gerard hen voorlegt:

Zelfstandig ondernemerschap

Nanne: “Geeft aan de ene kant veel vrijheid, maar tegelijk kan het ook veel tijd kosten. Toch ben ik positief, vooral omdat je je eigen keuzes kunt maken en zelfstandig kunt werken.”

Toekomst

Arnanda: “Zolang we er plezier in hebben, gaan we door. Al willen Corné en ik het bedrijf de komende jaren meer en meer overgeven aan onze kinderen.”

Nanne: “Ik hoop meer te kunnen doen met sport en gezondheid, in combinatie met de activiteiten op de boerderij.”