Verbossen vs Van Rijbroek Staalbouw

‘Samen met ons pap mee naar het werk, op m’n crossfiets: ik was dertien’

Van ‘menneke’ tot zelfstandig ondernemer: dat is de weg die Patrick van der Zanden bij Van Rijbroek Staalbouw bewandeld heeft. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld van hoefsmid tot een moderne en goed geoutilleerde organisatie, met 22 medewerkers in dienst. Gerard Verbossen wil weleens weten wat Patrick op zijn pad allemaal is tegengekomen.

Van Rijbroek Staalbouw is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren, conserveren en monteren van de meest uiteenlopende staalconstructies, trappen, balustraden en bordessen. Dit alles doen zij voor de woningbouw, agrarische sector, utiliteitsbouw en foodsector, waarbij ze de laatste jaren veel specials hebben mogen maken.

“Bert van Rijbroek heeft het bedrijf in de jaren ’60 overgenomen van zijn vader, als dorpssmid in Volkel”, vertelt Patrick. “Zijn vrouw runde een winkeltje met schroefjes en boutjes, en Bert was hoefsmid. Later gingen ze ook witgoed verkopen, totdat de stallenbouw in opkomst was en Van Rijbroek zich ging toeleggen op de stalinrichtingen. Enkele jaren later specialiseerde Van Rijbroek zich steeds meer in staalconstructies voor voornamelijk de stallenbouw. ”Bert had zijn kansen goed ingeschat en bouwde in 1980 een bedrijfspand naast Coppens in Volkel.”

Daar is het voor Patrick allemaal begonnen. “Samen met ons pap, één van de zes medewerkers destijds, op m’n crossfiets mee naar het werk: ik was een jaar of dertien. Voor drie gulden per uur veegde ik elke zaterdag de vloeren aan en ruimde de rotzooi op. Maar ondertussen zag ik ook hoe het lassen, boren, knippen en zagen in zijn werk ging en dat vond ik boeiend. Ik zat toen op de Havo.”

Na de havo ging Patrick naar de mts, richting bouwkunde, om vervolgens op de hts in Tilburg de studie bouwtechnische bedrijfskunde te volgen. Ondertussen bleef hij bij Van Rijbroek Staalbouw in dienst als oproepkracht, immers, als student op kamers had hij het geld hard nodig. Als laatste stage tijdens zijn hts-opleiding ging hij in 2000 voor een halfjaar in Engeland wonen en werken voor een grote Nederlandse bouwer. “Samen met een studiegenoot, in een ‘ouwe bak’ daar naartoe via de tunnel, allebei in pak, laptopje mee: we hadden niks te verliezen. Het was een hele leerzame periode.”

Na zijn studie succesvol te hebben afgerond, kreeg Patrick in 2002 - op z’n 25e - een volwaardige dienstbetrekking bij Van Rijbroek, die ondertussen een nieuwbouwpand had betrokken aan de Koperslagerstraat in Uden. Van Rijbroek had zich eind jaren ’80 steeds meer toegespitst op de utiliteitsbouw. “Ik deed de werkvoorbereiding en calculatie, maar we waren maar met z’n tienen, dus je deed er van alles bij.”

Eind 2006 kreeg Patrick op 29-jarige leeftijd de kans het bedrijf over te nemen. “Dat was spannend, maar de klanten kenden mij al en gaven ook het vertrouwen. Dat hebben we verder uitgebouwd, ook tijdens de recessie, toen de marges onder druk stonden. Onze klanten groeiden en verlangden dat ook van ons. Er zijn steeds meer medewerkers bijgekomen. En ook steeds meer klanten: diverse grote bedrijven in de foodsector hebben de afgelopen tien jaar een steeds groter aandeel gekregen in onze omzet. Onze bussen rijden nu door heel Nederland. Ik was wel heel lang koppig, dacht dat ik alles op kantoor alleen kon blijven doen. Ondertussen is ook ons bedrijfsbureau met een aantal mensen uitgebreid en kan ik inmiddels het één en ander loslaten. Nu er weer betere tijden aanbreken, geniet ik ook van het werken: het wordt weer een hobby.”

 

Tot slot een laatste reactie:

Zelfstandig ondernemerschap:

Wordt met de dag leuker! Een nieuwe uitdaging is om aan goede vakmensen te komen. Er is gelukkig weinig verloop en we hebben veel mensen hier kunnen 'kneden'. Ik ben ontzettend trots op de mooie club vakmensen. We gaan er met z´n allen steeds weer voor om een mooi product te leveren waar we trots op zijn:  dat is heel leuk!

Toekomst:

Iets groter worden, gestage en beheerste groei. En fysiek ook uitbreiden: er zijn plannen om met ca. 800 m² uit te breiden. Zodra de vergunningen binnen zijn, gaan we starten.

Privé:

Helemaal goed zo. Met mijn kameraden een biertje drinken en barbecueën. Concerten en festivals bezoeken, met studievrienden citytrippen, Formule 1 kijken,  (weer tijd maken om) met de motor (te) toeren... ik geniet volop!

 Booming nummer 2 Verbossen versus Van Rijbroek Staalbouw

Contact

Verlengde Velmolen 12
5406 NT Uden

0413 243777

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Buiten kantooruren zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar
op telefoonnummer 06-51329320