Verbossen versus Verbrugge Koeltechiek

“Onze toekomst ligt in natuurlijke koudemiddelen”

Gaat dat goed, broer en zus aan het roer van een bedrijf? Guus en Elke Verbrugge knikken eensgezind. Samen met hun vader Ad vormen ze de directie van Verbrugge Koeltechniek. Gerard Verbossen bezocht het innovatieve bedrijf aan De Vlonder in Boekel en ging in gesprek met Guus en Elke.

Al voordat Gerard de eerste vraag heeft kunnen stellen, vertelt Guus spontaan over het ontstaan van het bedrijf. “Ad heeft het zo’n dertig jaar geleden opgezet, hij begon voor zichzelf als monteur in de koeltechniek. Hoewel hij het bedrijf niet per se wilde uitbouwen, moest hij op een gegeven moment wel mee. Immers: als klanten groeien en je te maken krijgt met grotere projecten, kun je niet achterblijven.”

Koel- en vriescellen

Gevraagd naar de expertise van Verbrugge Koeltechniek, geeft Guus Gerard een helder antwoord. “We engineeren koelcellen, vriescellen, luchtbehandelingssystemen en systemen voor klimaatbeheersing. Dat doen we voornamelijk voor toepassingen in de foodindustrie, bijvoorbeeld voor groente- en fruittelers, champignonkwekerijen, industriële bakkerijen, enzovoorts. Kleinere projecten installeren we volledig zelf; bij grotere projecten slaan we vaak de handen ineen met partners. Wij richten ons dan vooral op het koeltechnische aspect, terwijl onze partners zaken als programmering, bekabeling, leiding- en isolatiewerk voor hun rekening nemen. Zo zijn we vaak projectleider van onze eigen projecten, waar soms tientallen specialisten aan werken, terwijl ons bedrijf maar uit tien collega’s bestaat.”

Koeltechniek ingerold

Guus en Elke zijn beiden al jaren actief binnen het familiebedrijf: Guus bijna 14 jaar en Elke vierde onlangs haar 10-jarig jubileum. Toch was dat geen vanzelfsprekendheid, antwoorden ze op Gerards vraag. Elke: “Ik werkte aanvankelijk in de makelaardij en was daarnaast druk met een webshop voor kleding. Maar het ‘even bijspringen op kantoor’ was al gauw niet meer genoeg. Het werd drukker en drukker, vooral door de grotere projecten, meer personeel en veranderende wet- en regelgeving. Op een gegeven moment ben ik fulltime in het bedrijf gaan werken.” Ook Guus ontdekte pas later dat het familiebedrijf hem eigenlijk prima paste. “Ik heb HTS werktuigbouwkunde gestudeerd, en daarna Innovation Management. Tijdens die laatste studie besefte ik dat het niet mijn ambitie was om bij een grote multinational te gaan werken. En aangezien we al van jongs af aan met ons pa meegingen, wisten we welke mooie projecten er hier voor ons in het verschiet lagen. Zo ben ik langzaam maar zeker de koeltechniek in gerold.”

Natuurlijke koudemiddelen

De koeltechniek is een enerverende branche met volop ruimte voor innovatie, stellen Guus en Elke. “Zo zijn we ons enkele jaren geleden al gaan specialiseren in toepassing van natuurlijke koudemiddelen, in plaats van synthetische”, vertelt Guus. “Synthetische koudemiddelen hebben een hogere GWP-factor, wat staat voor Global Warming Potential. Geen probleem zolang het in een gesloten systeem circuleert, maar bij een lek ontstaat er broeikasgas. Natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2 of propaan zijn vele malen schoner. Daar ligt onze toekomst, niet voor niets investeren we al jaren in kennis en opleiding. We zien steeds meer bedrijven overstappen, ook in verband met de EU-klimaatdoelstellingen. De investering die we jaren geleden al startten, werpt vandaag de dag zijn vruchten af.”

Kracht van een familiebedrijf

Hoewel Guus en Elke altijd op zoek zijn naar goede monteurs, is groei geen primair doel van het bedrijf. “We hebben de kennis én zijn flexibel dankzij onze kleinschaligheid”, verklaart Guus. Elke vult aan: “Onze monteurs waarderen de afwisseling in hun werk. Ze verzorgen diverse werkzaamheden binnen een project en zijn van begin tot eind betrokken. Daardoor blijven ze elkaar uitdagen en van elkaar leren. Neem de bbl-leerling die momenteel bij ons werkt. Onze vaste krachten geven hem verantwoordelijkheden en de ruimte om te leren. En loopt hij ergens tegenaan? Dan staat er een hecht team achter hem. Ook dat is de kracht van een familiebedrijf.”

Bedrijf in goede handen

Broer en zus in de directie, gaat dat goed, wil Gerard nog weten. Guus antwoordt: “We hebben het volste vertrouwen in elkaar. We zijn ook allebei goed in andere dingen. Ik houd me bezig met projectmanagement en innovaties, terwijl Elke zorgt voor stabiliteit en een goede financiële administratie.” Elke: “Guus en ik hebben altijd goed met elkaar overweg gekund en ook nu zetten we samen de lijnen uit. Misschien wel júist doordat we zo verschillend zijn.”

Ook de samenwerking met vader Ad gaat goed, al hebben met name Ad en Guus heus wel eens een gezonde discussie. “Bijvoorbeeld over technische oplossingen. Dan trekt Ad de ervaringskaart en kiest Guus juist voor een frisse wind”, lacht Elke. Guus: “Maar we zijn ook mans genoeg om elkaar achteraf gelijk te geven. Bovendien geeft ons pa ons alle ruimte. Hij vindt het werk nog hartstikke leuk, maar hij ziet dat het bedrijf bij Elke en mij in goede handen is.”

 

Guus en Elke reageren op enkele kernwoorden die Gerard hen voorlegt:

 “Zelfstandig ondernemerschap.”

“Dat is het mooiste wat er is. Het grote verschil met in loondienst zijn is dat wij de vrijheid hebben om onze eigen koers te bepalen.”

 “De toekomst.”

“Rooskleurig. Wij zijn grotendeels actief in de foodbranche, en mensen blijven altijd eten.”

 “Koude.”

“Houden we van! Laat het deze zomer maar lekker warm zijn, dan zorgen wij voor de koeling.”

Bron: Bedrijvig Uden nummer 2 2021 Verbossen versus 

Contact

Verlengde Velmolen 12
5406 NT Uden

0413 243777

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Buiten kantooruren zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar
op telefoonnummer 06-51329320