Verbossen versus Udo dakbedekkingen

“Ik had nog nooit een bouwtekening gezien”

Zestien jaar werkte Jos Hommeles bij een accountantskantoor. Een periode waarin hij achteraf gezien een goede basis heeft gelegd voor het ondernemerschap. Het is nu bijna 25 jaar geleden dat oprichters Hans Verhoeven en Huub Prinssen hem benaderden: ze zochten iemand die UDO dakbedekkingen in Uden en Raamsdonksveer wilde overnemen. Jos had hier wel oren naar: hij was toe aan wat anders. Gerard Verbossen is benieuwd hoe het hem is vergaan. 

“Ondanks dat onze klanten erg blij waren met ons accountantskantoor, was ik het gezeur moe: ik vond veel ondernemers erg ontevreden, terwijl ik wist dat ze het heel goed hadden.” Gerard reageert: “Oh dus toen dacht je, om van het gezeur af te zijn ga ik een bedrijf overnemen met heel veel personeel (ha ha).” “Nou, zoiets ja! Nee, ik wilde ook graag zelf beslissingen kunnen nemen.” 

De kick

Bij het accountantskantoor had Jos heel veel verschillende bedrijven van binnen gezien, waardoor hij ondanks zijn jonge leeftijd veel know-how had opgebouwd. “Ik wist hoe ik het zelf wilde gaan doen. Toch heb ik eerst de tijd genomen om te ontdekken of het ondernemerschap wel echt bij mij past. En ook de branche: ik had nog nooit een bouwtekening gezien. Na een gewen-ningsperiode moest die kick er gaan komen, en die kwam.” 

Het altijd beter willen doen

Gerard vraagt naar het grootste verschil met accountancy. “Als accountant gaf ik adviezen, maar of een klant daar wat mee deed was niet aan mij. Als ondernemer ga je de plannen die je hebt bedacht ook uitvoeren, samen met je team: dat spreekt mij enorm aan.” Jos is dan ook altijd bezig met de zaak. “Ik wil het elk jaar weer beter doen; ben nu al bezig met waar we willen staan  over drie jaar.”

Tijdens recessie investeren

In 2006 had UDO een echte dip. Gerard: “Je hebt weleens gezegd dat dat het juiste moment is om de puntjes op de i te zetten.” “In tijden van recessie heb je de ruimte om je organisatie onder de loep te nemen. In de drukke jaren loopt het allemaal gewoon door en zie je verbeterpunten over het hoofd. Een recessie is ook de beste tijd om te investeren, zodat je er helemaal klaar voor bent als de markt weer aantrekt.” Waarin heeft Jos dan zoal geïnvesteerd? “Met name in het personeel. We hebben goed gekeken naar het aantal mensen, naar de differentiatie en hebben ieder¬een geschoold. Daarbij is het van belang dat de gemiddelde leeftijd van de medewerkers omlaag gaat: als je niks doet, vergrijs je compleet. De medewerkers zijn onze grootste zorg en grootste trots. Op hoogtijdagen zijn er zo’n 90 tot 100 mensen aan het werk, waarvan een derde inleen. Dat is een hele club, waar we elke dag weer onze verantwoording voor willen nemen; goede medewerkers worden steeds schaarser.” 

Tot slot een laatste reactie:

Zelfstandig ondernemerschap:

“Is geweldig, als je er goed mee om kunt gaan. Wakker liggen van de zaak, dat zou ik echt niet willen. Doen wat je leuk vindt, dan blijf je die kick houden. Ik voel me als een vis in het water.” 

Toekomst:

“Ik ben positief over de aankomende jaren in de bouw, maar we moeten er met z’n allen voor zorgen dat het positief blijft.” 

Hobby's:

“Lekker eten. PSV, Formule 1 en handbal kijken. Ik golf elke zon¬dag: als je iets graag doet, moet je er tijd voor vrijmaken. Op dit moment is dat nog steeds vooral voor de zaak, maar ze zeggen dat dat ooit anders wordt.”

Bron: Booming nr 3 - Verbossen versus UDO dakbedekkingen

Contact

Verlengde Velmolen 12
5406 NT Uden

0413 243777

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Buiten kantooruren zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar
op telefoonnummer 06-51329320