Verbossen versus Tronix Lighting

'Wij verkopen onze totale organisatie'

Toen Maarten Verbruggen drie jaar geleden de kans kreeg om Managing Director te worden bij Tronix Lighting, aarzelde hij geen seconde. “Het was het goede moment. Ik kon weer de techniek in, de Excelbestanden inruilen voor schroevendraaiers.” Gerard Verbossen, directeur van Verbossen Assurantiën en Risicobeheer, interviewde Maarten op de bedrijfslocatie op Vluchtoord.

 “Ik heb de hal en de demonstratiewand net opgeruimd, speciaal voor de fotograaf”, lacht Maarten als Gerard Verbossen arriveert. Met zo’n voorzet weet fotograaf Bianca van den Broek wel raad. De fotosessie loopt gesmeerd, net als het gesprek dat even later ontstaat aan de vergadertafels. Van een keurige anderhalve meter afstand trapt Gerard af met te informeren naar de core business van Tronix.

 “Tronix ontwikkelt, produceert en levert ledverlichting voor doorleveranciers, zoals groothandels en adviesbureaus”, vertelt Maarten. “We leveren stekkerklare armaturen, maar ook componenten, zoals ledstrips of voedingen. De helft van onze omzet komt uit Nederland, maar onze producten gaan heel Europa door. Scandinavië vormt een grote afzetmarkt, net als landen als Oostenrijk en Hongarije. Uit de grotere Europese landen blijven we weg.” Dat triggert de nieuwsgierigheid van Gerard, die graag wil weten waarom. Maarten: “Simpel: Engels is onze internationale voertaal. Wil je leveren in een land als Duitsland of Frankrijk, dan moet je zorgen voor een handleiding in de betreffende taal. Met tweeduizend verschillende producten is dat niet zomaar gedaan. Het leuke is wel dat we in Duitsland veel kerstverlichting verkopen. Die productgroep valt weer onder andere wet- en regelgeving. Zo zijn we in veel markten te vinden.”

Gedreven door techniek

“Ontwikkelen jullie alle producten zelf?”, wil Gerard weten. Het antwoord is een volmondig ja. Maarten: “Driekwart betreft eigen ontwerpen of zogenaamde ‘backwards geëngineerde’ items, producten die we aan onze specificaties laten aanpassen. Maar op alle producten staat het Tronix-logo. Dat kan alleen als je veel kennis en knowhow in huis hebt – en dat hebben we. Techniek is wat ons drijft. Wat wij vinden van het uiterlijk van een product, is niet het belangrijkste. Wél dat het doet waarvoor het is gemaakt. Dat maakt ons uniek in de markt: we hebben een heel mooie combinatie van kennis en kunde, goede mensen én de juiste drive.”

Klanten blij maken

Tronix is opgericht door wijlen Ben van Dijk, met wie Maarten al in een ver verleden samenwerkte. “Vijfendertig jaar geleden begon ik bij Ben van Dijk in het wit- en bruingoed. Daarna heb ik bij verschillende grote installateurs gewerkt, vooral in de elektrotechniek en de werktuigbouwkunde. Mijn laatste functie was een directiefunctie bij een toonaangevende, internationale bouwonderneming. Toen Benito me zo’n drie jaar geleden appte met het bericht dat de functie van directeur bij Tronix Lighting vrij kwam, wist ik genoeg. Werken met techniek is het allermooiste. Samen met je collega’s iets opbouwen, producten maken waar je klanten blij van worden.” Als je op die manier wilt ondernemen, moet het vak wél in je DNA zitten, veronderstelt Gerard. Hij slaat de spijker op zijn kop. Maarten: “Daarom is onze payoff ook: ‘Light delivered by people’. Producten leveren kan iedereen, maar wij verkopen in feite onze totale organisatie.”

Productie als vanouds

Gerard snijdt ook de actualiteit aan, waarbij het onderwerp ‘corona’ uiteraard niet ontbreekt. “Hebben jullie veel gemerkt van de crisis?”, wil hij weten. “Ja”, knikt Maarten, om eraan toe te voegen dat Tronix Lighting de wind inmiddels weer aardig in de zeilen heeft. “De productie in China draait als vanouds en na anderhalve maand stilte op de Europese markt zien we sinds begin mei weer beweging. Het dal was diep, maar als we hiermee het dieptepunt hebben gehad, komen we er redelijk doorheen. Al kunnen we dat pas écht beoordelen na het laatste kwartaal, waarin we meestal de helft van onze jaaromzet behalen, onder andere door kerstmis. Ik zie het onderwerp corona overigens zeker niet alleen zakelijk. Er zijn zó veel mensen getroffen… Mijn kantoor kijkt uit op de weg naar het crematorium, er zijn dagen geweest dat de rouwauto’s bléven komen. Ook mijn woonplaats Erp is hard geraakt. Al die mensen die een dierbare hebben verloren, daar heb ik het echt moeilijk mee gehad.”

Campertour door Europa

Dat Tronix dit jaar niet op Light + Building staat, ’s werelds grootste tweejaarlijkse vakbeurs voor verlichting, is een aderlating. Maarten: “Die beurs is afgelast. We zien veel van onze relaties dus pas weer over twee jaar en dat is heel jammer. Bij Tronix zijn we mensen-mensen, we kijken de ander het liefste rechtstreeks in de ogen. Maar we gaan er niettemin iets van maken. Er zijn plannen voor een rondreis door Europa met een camper, waarin we onze klanten en relaties bezoeken. Waarom niet? Ik vind: als je maar energie krijgt van je werk. Dat hebben we hier, en dat heeft onmiskenbaar een positieve uitwerking op onze klanten.”

Maarten reageert op enkele stellingen die Gerard hem voorlegt:

 Wie is jouw lichtend voorbeeld?

“Albert Einstein, vanwege zijn sterke oneliners. Eén ervan is zelfs een belangrijke stelregel in ons bedrijf: ‘de oplossing ligt altijd in de eenvoud’.”

 Hoe is je balans werk-privé?

“Uiteindelijk is het je gezin waar je het allemaal voor doet. Maar die balans is niet altijd even eerlijk, vrees ik. Ik kan me mijn laatste snipperdag niet eens meer herinneren, en toen we laatst op Bevrijdingsdag vrij waren, voelde het net als spijbelen…”

 Wat is je lichtpunt voor de toekomst?

“We hebben op sommige vlakken de wind mee, zoals de verduurzaming van vastgoed. Er gaat de komende jaren veel ‘ver-led’ worden, daar ligt een enorm perspectief.”

 

 Bron: Bedrijvig Uden 2 2020 Verbossen versus Tronix Lighting

Contact

Verlengde Velmolen 12
5406 NT Uden

0413 243777

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Buiten kantooruren zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar
op telefoonnummer 06-51329320