Verbossen versus Stravers Torenkranen

'ALTIJD BLIJVEN BOKSEN'

Bij Berry Stravers (57) van Stravers Torenkranen in Veghel, of eigenlijk Mariaheide, zit het ondernemen in het bloed. Hij is een echte selfmade man. Met de verkoop en verhuur van torenkranen bedient Berry een nichemarkt. Zijn kinderen zitten inmiddels ook in het bedrijf en nemen beetje bij beetje de taken van hem over. Gerard werd hartelijk ontvangen door deze bevlogen ondernemer.

Hoe ben je ooit in Brabant terechtgekomen, informeert Gerard. “Ik heb mijn vrouw leren kennen in Engeland. Onze vakantieliefde hield stand en inmiddels zijn we 36 jaar getrouwd. Ik woonde onder de rook van Leerdam en ben streng protestants opgevoed. Hetty komt uit Volkel. In Brabant is de meerderheid katholiek en zijn de mensen veel milder, dus ik kwam graag hier naartoe. En ik ga ook nooit meer terug!”

 

Gek van het binnen zitten

Gerard: “Hoe is het allemaal begonnen?” “Ik ben gestart als monteur bij een torenkraanbedrijf. Daarna werkte ik als planner bij een transportbedrijf, maar ik werd gek van het binnen zitten. Na zes-zeven jaar, in 1987, nam ik de stap om voor mezelf te beginnen als torenkraanmonteur. We woonden in een rijtjeshuis aan de Kievietdonk in Veghel en daar startte ik vanuit onze garage. Hetty stond vierkant achter me. Vanaf het moment dat ik het aankondigde, stond de telefoon te rammelen. Gelukkig maar, want we vonden het best spannend: we hadden net een halfjaar een kleine.”

 

Perfecte locatie

Vanaf 1996 is Berry ook kranen gaan verhuren en nog later gaan verkopen: het bedrijf verhuisde naar Uden, naar de Pannebakkerstraat. Sinds 2006 zitten ze op het huidige adres. “Vooral in het begin was het hier veel te groot, maar het was niet duur en een perfecte locatie. Met onze huidige 30 medewerkers en 120 kranen hebben we hier nog alle ruimte om te groeien.”

 

Crisisproof

Toch is het ook een tijd veel moeilijker geweest. “Eind 2007 bestond de vloot uit 75 kranen. Er meldde zich een koper en met de crisis in zicht leek me dit een kans die ik moest grijpen. Maar de nieuwe eigenaar ging failliet en toen heb ik alles weer teruggekocht, met als gevolg dat we het bedrijf weer opnieuw moesten opbouwen. Onze trouwe medewerkers, relevante kennis en het technisch inzicht maken ons onderscheidend, we hebben klanten over de hele wereld. Inmiddels zijn we er weer aardig bovenop en druk bezig Stravers Torenkranen crisisproof te maken. Ik richt me hierbij ook op de volgende fase, de overdracht aan de kinderen. Daar kan ik niet mee wachten tot ik 65 ben. Het is een echt familiebedrijf geworden, mijn vrouw werkt al vanaf dag een op de administratie. Da’s heel fijn, want zij heeft een veel betere intuïtie en stuurt bij op de achtergrond.”

 

Oplossingen

“Ondernemen gaat ook over oplossingen zoeken, toch?”, vraagt Gerard. “Voor ieder probleem is een oplossing, maar je moet ‘m wel vinden of creëren. Dat valt niet altijd mee. Net zoals in de crisis, als er geen werk is, is er geen werk. Dan moet je heel creatief zijn, de vloot verkleinen. Mijn motto is dat je altijd moet blijven boksen: geef nooit op!”

TOT SLOT EEN LAATSTE REACTIE

 

Zelfstandig ondernemerschap?

Top, een uit de hand gelopen hobby. Ik vind het nog steeds een uitdaging. Als ik het niet meer leuk vind, stop ik er liever mee.

 

Toekomst?

Het hoofddoel is crisisproof worden.

 

Hobby’s?

Lange-afstandwandelen. Te voet leer je Nederland heel anders kennen.

 

Privé?

Het lukt steeds beter privé en werk gescheiden te houden. Sinds ik opa ben, ben ik op vrijdag thuis.

 

Bron: Booming nummer 4 2018 Verbossen versus Stravers Torenkranen

Contact

Verlengde Velmolen 12
5406 NT Uden

0413 243777

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Buiten kantooruren zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar
op telefoonnummer 06-51329320