Verbossen Versus QPC Schoonmaak

“Niet lullen maar poetsen”

QPC Schoonmaak heeft sinds januari 2019 nieuwe eigenaars. Oud-eigenaar Quiryn van den Broek verkocht zijn bedrijf aan twee gepassioneerde ondernemers, vader Jos en zoon Joris Veens. Wie zij zijn en wat hen drijft, dat onderzocht Gerard Verbossen tijdens een open interview in het QPC-bedrijfskantoor aan de Pannebakkerstraat.

 

Jos is oprichter van Maas en Waal Schoonmaak, een bedrijf dat net als QPC sterk is in ‘specialistische reiniging’. Daaronder valt bijvoorbeeld industriële reiniging, vloeronderhoud, glasbewassing en nog veel meer. Het bedrijf is actief in uiteenlopende branches en omgevingen; van kantoorpanden tot cleanrooms en van grootkeukens tot waterzuiveringsinstallaties. In totaal zijn er bij beide bedrijven een circa 200 medewerkers actief. Overigens blijft de naam QPC Schoonmaak behouden, want, zo stellen Jos en Joris: “QPC heeft een uitstekende naam en reputatie. Waarom zouden we die veranderen? We zijn twee autonome bedrijven die elkaar kunnen versterken in het belang van onze klanten.”

 

Schoonmaakvirus

Dat Jos (63) en Joris (27) allebei het ‘schoonmaakvirus’ hebben, wordt al duidelijk zodra Gerard hen vraagt naar hun affiniteit met het vak. Jos heeft inmiddels veertig jaar ervaring en geniet nog iedere dag van de diversiteit. “Het schoonmaakvirus raak je nooit meer kwijt. Hoeft ook niet, want ons vak is fantastisch. Je werkt op zó veel plekken, je kijkt in de keuken bij bedrijven waar een ander niet verder komt dan de poort. En zoals geen klant gelijk is, is ook geen werkdag hetzelfde.” Ook zoon Joris beantwoordt de vraag met enthousiasme. “Ik was vijftien toen ik voor het eerst meeging: stofzuigen in het gemeentehuis van Druten. En in de vakantieperiodes was ik op pad met de vloerenjongens. Ik ben opgegroeid met schoonmaken.”

 

Maatwerkers

Gerard informeert naar het belang van specialistische schoonmaak, een service die veel verder gaat dan het reinigen van vloeren en sanitair. Jos: “Vaak zijn we een wezenlijk onderdeel van het productieproces. Ik noem ons vak om die reden al meer dan veertig jaar een ‘vitaal beroep’. Anders gezegd: zonder goede schoonmaak en onderhoud, bijvoorbeeld aan machines en installaties, draaien veel bedrijven simpelweg niet door. Natuurlijk zijn we ook actief in kantooromgevingen, maar specialistische schoonmaak is onze specialiteit. En daarin telt voor ons maar één ding: tevreden klanten. Wij zijn maatwerkers, voor wie letterlijk geldt: niet lullen, maar poetsen.”

 

Sparringpartners

De overname van QPC kwam op een strategisch gunstig moment, ontdekt Gerard: precies toen Joris zijn studie bedrijfseconomie afrondde. “Vrijwel al mijn studiegenoten werken nu bij een van de Big Four accountantskantoren, maar ik zag mezelf niet de hele dag achter een bureau zitten. Ik zou al in de zaak gaan, toen we de kans kregen om QPC over te nemen. We zijn er vol voor gegaan en hebben er geen moment spijt van gehad. Ik geef leiding aan QPC, mijn vader aan Maas en Waal Schoonmaak. We zijn prima sparringpartners. Soms hebben we wel eens andere ideeën, maar we houden wél hetzelfde doel voor ogen.” Vader Jos is blij en trots dat Joris op zijn relatief jonge leeftijd de handschoen op heeft gepakt, zeker met het oog op de toekomst, waarin hij zijn activiteiten langzaam wil gaan afbouwen. “Je eigen zoon die het bedrijf overneemt: dat geeft me veel energie”, vertelt hij, om cryptisch te vervolgen: “We zijn een goed team. Ik kan dingen die hij niet kan, hij kan dingen die ik niet kan en samen kunnen we dingen die niemand kan.”

 

Rooskleurige toekomst

Dat corona een stevig stempel op 2020 drukt, merken ook Jos en Joris. “Dit zal niet ons beste jaar worden”, stelt Jos. “Maar we hebben eigenlijk steeds prima door kunnen werken. Zeker als je naar de branche kijkt, mogen we niet klagen.” En de toekomst, wil Gerard weten: wat zijn daarin de plannen? “We zien de toekomst rooskleurig”, aldus Joris. “Met QPC hebben we genoeg potentie voor groei, bijvoorbeeld richting Veghel, Den Bosch en Eindhoven. Tegelijk richten we ons niet alleen maar op groei. We willen ons vooral blijven onderscheiden via onze specialistische reiniging: dat is onze focus en onze passie.”

Normaal legt Gerard de geïnterviewden nog drie korte vragen voor, maar dit keer draaien we het om: Jos en Joris willen nog wel iets weten.

Wij moeten het hebben van mond-tot-mondreclame. We zijn heel benieuwd wat jij, Gerard, als klant van ons vindt.

Gerard: “Bij Verbossen Assurantiën en Risicobeheer zijn we heel tevreden over het werk dat QPC levert. Bovendien zit het bedrijf dichtbij, dus als we even willen overleggen, kunnen we snel schakelen. Verder vind ik het fijn om te constateren dat mijn mensen gewoon kunnen doorwerken, terwijl de mensen van QPC actief zijn. Wij doen ons werk, zij het hunne en dat gaat prima samen.”

Bron: Bedrijvig Uden nummer 3 2020 Verbossen versus QPC Schoonmaak

 

Contact

Verlengde Velmolen 12
5406 NT Uden

0413 243777

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Buiten kantooruren zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar
op telefoonnummer 06-51329320