Verbossen versus Heeren Groenten & Fruit BV

"Ondernemen zit ons in het bloed"

In deze editie van ‘Verbossen versus’ gaat Gerard Verbossen in gesprek met Mark Heeren van Heeren Groenten & Fruit. Dat bedrijf is gevestigd in Eindhoven, maar Gerard ontmoet Mark bij Verbruggen Oesterzwammen, een van de twee Udense leveranciers van Heeren Groenten & Fruit. Een gesprek over ondernemerschap, maatwerk en passie.

Heeren Groenten & Fruit is – de naam zegt het al - gespecialiseerd in het verwerken van groenten en fruit. Het productiebedrijf tekent voor het gehele proces, van snijden en wassen tot het op smaak brengen en bereiden. Maar: voor wie dan wel, wil Gerard weten. Mark: “Onze klantenkring bestaat voor circa driekwart uit cateraars en maaltijdfabrikanten, en voor het overige deel leveren we aan horecaondernemers, scholen en andere kleinverbruikers. Wij zijn de handjes in de keuken, waar veel organisaties zelf niet meer over beschikken.”

Maatwerk als kracht

De directie van het bedrijf ligt bij Mark en zijn partner Sonja. Elf jaar geleden verruilden ze hun dienstverbanden bij het Veghelse Mars voor het zelfstandig ondernemerschap. “Die wens hadden we al een tijd”, vertelt Mark. “We wilden iets opbouwen dat ‘on trend’ was, in een segment waarin gezondheid een grote rol speelt. Onze kracht? Dat is ons maatwerk. Klanten in onze branche willen passende oplossingen en oprechte aandacht. Wil je als maaltijdfabrikant 67,2 kilo gesneden Italiaanse roerbakgroente volgens jouw receptuur? Dan kríjg je dat. Daar ligt onze kracht en onze onderscheidende waarde.”

Gezonde discussie

Gerard stuurt aan op de samenwerking tussen Mark en Sonja: hoe ervaart Mark het om met zijn partner de directie te vormen? Mark antwoordt: “Ondernemen hebben we allebei van huis uit meegekregen. Meestal hebben we aan een half woord genoeg, maar tegelijk hoort een gezonde discussie er ook bij. Als je elkaar maar wél blijft respecteren en ruimte gunt. Uiteindelijk weten we allebei dat we dezelfde agenda hebben: het beste bereiken voor ons bedrijf, onze mensen en onze relaties.”

Klaar om op te schalen

De coronacrisis had flinke impact op het bedrijf, ontdekt Gerard. Mark: “Van de ene op de andere dag zakten we naar nog maar dertig procent van onze omzet. Op dat moment komt de ondernemer in je naar boven. Wat doe je? Mensen laten gaan? Of toch in ze investeren door ze te behouden? Wij kozen voor het laatste, ook omdat we geloven dat aan alles ook een positieve kant zit: al is het nog zo donker, er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Mede daardoor werken er nu zo’n honderd gemotiveerde medewerkers voor ons. Ook hebben we een partij machines kunnen kopen van een Belgisch bedrijf. Daarmee verdubbelden we onze productiecapaciteit. Op dat moment zéker niet nodig, maar inmiddels zijn we klaar om verder op te schalen. En dat móet ook, want als je landelijk opererende klanten wilt bedienen, moet je capaciteit hebben.”

Volgende uitdaging

Het tekent de daadkracht van Mark en Sonja, die dat dan ook beschouwen als voornaamste pre van het zelfstandig ondernemerschap. “Je hebt de vrijheid om iets te beslissen en er vervolgens voor te gaan”, legt Mark uit. “Niet eindeloos overleggen, maar de knoop doorhakken en aan de slag gaan.” De volgende uitdaging, vertelt Mark, is het bouwen aan het operationeel-leidinggevende team. “Zodat Sonja en ik meer tijd kunnen besteden aan relatiebeheer en klantcontact. Dat betekent dat we verantwoordelijkheden moeten loslaten en mensen de ruimte moeten geven om te groeien. Lastig? Jazeker, maar als je als ondernemer wilt groeien, maar niet kunt loslaten, kun je beter thuisblijven. Bovendien hebben we goede mensen nodig om onze groeiambitie handen en voeten te geven.”

Tijd voor vrije tijd

Vrije tijd blijft er maar weinig over in zijn drukke bestaan, maar toch probeert Mark daar bewust ruimte voor te maken. “Tijd voor ons gezin met onze vier kinderen vinden we erg belangrijk. Zo laten we op vakantie bewust de dagelijkse beslommeringen los. Het mooie daarvan is dat je op zulke momenten in een heel andere sfeer nadenkt over dingen, zoals over strategische overwegingen. Dus ja: zelfs in onze vrije tijd werken we aan de toekomst van ons bedrijf.”

Mark reageert op enkele stellingen die Gerard hem voorlegt:

Zelfstandig ondernemerschap, zegen of last?

“Voor 90 procent een zegen, maar soms kan het een last zijn. Ondernemer ben je namelijk 24/7, je laat het nooit helemaal los. Aan de andere kant: bouwen aan een mooi bedrijf geeft me iedere dag weer energie.”

De grootste les uit de coronacrisis

“Houd vertrouwen en blijf investeren. Dat is gemakkelijk gezegd, maar als ondernemer moet je soms gewoon richting kiezen, ergens voor gaan en niet meer omkijken.”

Toekomst

“Bedrijfsmatig willen we naar een CO2-neutraal bedrijf en daar gaan we ook komen. En privé willen we tijd voor ons gezin blijven maken, zodat we wel en wee kunnen delen en samen leuke ervaringen blijven opdoen.”

Bron: Bedrijvig Maashorst 2 2022 Verbossen versus 

Contact

Verlengde Velmolen 12
5406 NT Uden

0413 243777

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Buiten kantooruren zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar
op telefoonnummer 06-51329320