Verbossen versus Dollie's

"We zijn een echte bowlingfamilie'

Als je in Uden de naam Dol noemt, gaat er bij veel mensen vanzelf een balletje rollen. Zeker sinds Daniël Dol en zijn vriendin Melanie zijn gestart met Dollie’s, het Bowling & Gamingcenter aan de Pastoor Spieringsstraat. Gerard Verbossen ging op bezoek bij de jonge ondernemer (Daniël is 34), die ondanks de forse corona-tegenwind bruist van enthousiasme.

Daniël heet ons welkom in zijn zaak, en trakteert Gerard direct op een rondleiding. De bowling, de gameroom, de escape room, het restaurant; ze nemen overal een kijkje. Gelukkig gaan de zaken bij Dollie’s inmiddels goed, maar dat is bepaald niet vanzelf gegaan. “Toen we net veertien weken open waren, kwam de eerste lockdown, begin 2020”, blikt Daniël terug. “In die zomer draaiden we op halve kracht, maar in het najaar moesten we telkens weer onze deuren sluiten. En waar we hoopten op een goede kerstperiode, kwam toen juist de langste lockdown: tot juni 2021 moesten we gesloten blijven, bijna een half jaar dus. Ik zeg je eerlijk: als ik van tevoren had geweten dat dit zou gebeuren, was ik niet aan dit avontuur begonnen.”

Natuurlijk, Daniël was blij met de gasten die hij mocht verwelkomen, maar de financiële impact voor een starter zonder buffer is enorm, veronderstelt Gerard. Daniël knikt. “We liepen echt achter de feiten aan, en dat zal in 2022 ook nog zo zijn. Aan de andere kant: als er geen nieuwe lockdown komt en we blijven draaien zoals we dat nu doen, komt het goed.”

 

Kans gegrepen

Aan het woord is een rasondernemer, en dat heeft Daniël niet van een vreemde. “Ik kom uit een echte bowlingfamilie. Mijn opa Hans had een bowling, waar ik als klein manneke al rondliep. Mijn ouders namen de zaak over toen ik vier, vijf jaar oud was. We hebben bowlingcentra gehad in Veghel, de Randstad, en mijn broer Thomas runt nog steeds een zaak in Tilburg, waar mijn moeder een belangrijk aandeel in heeft. Het was een grote wens van mijn vader om ooit in Uden te beginnen. Helaas is hij zes jaar geleden overleden en heeft hij die droom niet kunnen verwezenlijken. Maar toen wij in 2019 de kans kregen, hebben we die gegrepen. En daar zijn we superblij mee. We vervullen een regiofunctie, we verwelkomen gasten uit de gemeente Maashorst, maar ook uit de kernen daar omheen. Onze locatie is een voordeel: als je na een avond entertainment nog op stap wilt, ben je van hieruit zo in het centrum.”

 

Voor alle leeftijden

De gasten die Dollie’s bezoeken, zijn van allerlei pluimage. Daniël: “Wij zeggen altijd: bowlen is voor alle leeftijden, van vier tot 99 jaar. En we hebben voor ieder wat wils. De jeugd komt graag gamen, terwijl de Escape Room vooral twintigers en dertigers trekt en het restaurant bezoeken ál onze gasten graag. We spreken ook bewust diverse klanten aan, bijvoorbeeld door kinderfeestjes te faciliteren, bedrijfsuitjes, vriendengroepen… Het is heel divers en dat maakt het zo leuk.”

 

Drie-eenheid

Daniël en Melanie zijn de stuwende krachten achter Dollie’s, maar Daniël noemt ook in dit verband moeder Marjo. “Net als bij mijn broer in Tilburg is zij ook bij ons mede-eigenaar en investeerder, zonder haar zou dit alles nooit tot stand zijn gekomen. Zeker na het overlijden van onze vader is zij namelijk de bindende factor. En Melanie is een uitstekende bedrijfsleider. We voelen elkaar goed aan en kunnen uitstekend volle bak werken. Vanaf december is ze er weer op volle kracht, want we zijn in september ouders geworden van onze zoon Dustin. Wat is dat prachtig… Een geweldige gebeurtenis!”

 

Droom komt uit

Hoe ziet Daniël het zelfstandig ondernemerschap, wil Gerard weten. Daarop antwoordt Daniël duidelijk: “Voor mezelf werken is een droom die uitkomt, zeker in mijn home town. Natuurlijk is ondernemen door corona ontzettend lastig, maar toch kijken we positief vooruit. We hebben een contract voor tien jaar, met een optie op nog eens tien, en onze huurbaas is een heel fijne ondernemer die met ons meedenkt. Wij zijn niet van plan om ergens heen te gaan hoor, Uden is onze stek.”

 

Lego en… bowling!

Heeft zo’n fanatieke ondernemer nog tijd voor hobby’s? Gerard krijgt direct antwoord. “Zeker! Ik ben een fanatieke golfer, en nu het weer wat minder is heb ik een oude passie opgepakt: Lego. Het is heel ontspannend om af en toe lekker een uurtje te bouwen. Daarnaast bowl ik zelf ook graag. Tijdens mijn scholarship in Amerika deed ik dat zelfs op hoog niveau en ook in Nederland zat ik een tijdje bij de nationale selectie. Eerlijk gezegd kriebelt het nu ook weer, wie weet pak ik het wel weer op.”

Daniël reageert op enkele kernwoorden die Gerard hem voorlegt:

 

“Zelfstandig ondernemerschap.”

“Dat was van kinds af aan mijn ambitie. Ik geef daarin mijn personeel graag het goede voorbeeld door zelf het hardst te lopen.”

 

“De toekomst.”

“Die zie ik rooskleurig in, zeker als een nieuwe lockdown uitblijft. Privé is het natuurlijk genieten met Dustin erbij.”

 

“Zakelijke strike”

“Zodra we met Dollie’s winst maken en we zonder te veel sores een mooie boterham kunnen verdienen.”

Bron: Bedrijvig Uden nummer 3 Verbossen versus Dollie's

 

Contact

Verlengde Velmolen 12
5406 NT Uden

0413 243777

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Buiten kantooruren zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar
op telefoonnummer 06-51329320